Introductie
Help
Privacy Instellingen
DNA en Familiegeschiedenis

Algemeen
- Ontstaan Familienaam
- Kasteel Ter Hooge
- Religie
- Schilderij Dominicus van den Hoogen
- Latijnse woorden in DTB akten
- Stamboom voor beginners
- Claes Hermens en zijn vrouw Jenneke
- Gouden Bruiloft in Mill
- Antje Monteiro
- Fanny Blankers-Koen
- Familie van den Hoogen in de Helstraat te Reek
- Berend en zijn trike
- Françoise Chauffoureau
- 50 jarige bruiloft Van Baast - Bekkers

Overzichten
- Voorouders Boeren - van Baast
- Nakomelingen Boeren - van Baast
- Voorouders Maarten
- Voorouders Truus

Familie Van Zuijlen
- De Bossche familie Van Zuijlen
- De familie Van Zuijlen en kasteel Anholt
- Familie Van Zuylen in België
- Familie Van Zuijlen in U.S.A.

In Memoriam
- Marianne van den Hoogen 1956 - 2017
- Theo 'Heinz' van den Hoogen 1937-2015
- Aanvullingen Theo 'Heinz' van den Hoogen

Bloedverwantschap
- Bloedverwantschap Maarten-Truus
- Bloedverwantschap Truus-Evelien
- Bloedverwantschap Truus-Thea
- Bloedverwantschap Maarten - Theo 'Heinz'
- Bloedverwantschap Truus - Theo 'Heinz'

Karel de Grote
- Karel de Grote
- Karel de Grote als voorouder. Bijzonder?
- Bloedverwantschap Truus-Karel de Grote
- Bloedverwantschap Maarten - Karel de Grote

Feiten en verhalen
- De moord op de zusjes Laarakkers in Velp (1875)
- Veldwachter Van den Hoogen: Het Lampeglas
- Familiewapen
- Van den Hoogen en hun crimineel verleden
- De grootste crimineel
- Na de Cuijkse jaarmarkt blinkt er een mes
- Van den Hoogen en het Militieregister
- Foutje bij de geboorte aangifte
- Wie is de vader?
- Een dronken secretaris
- A van den Hoogen Family History
- De Koude Kant
- Oorlogsslachtoffers in Deest
- Van den Hoogen en hun onderscheidingen
- Eén persoon, twee geboorte aangiften
- Vermoord of verdronken...

Van den Hoogen en het militieregister.
 
Verschilende voorouders waren dienstplichtig en hebben zich als zodanig ingeschreven in het militieregister. Hieronder wordt eerst het een en ander uitgelegd over de militieregisters. Daarna ziet u een aantal scans van inschrijvingen in het militieregister van een enkele voorouders van mij.

Over de militieregisters (Bron: http://www.militieregisters.nl/ )
Militieregisters is een overkoepelende term voor de administratie van dienstplichtige mannen. In Nederland werd in 1811 de dienstplicht (conscriptie) ingevoerd. Vóór de Franse overheersing bestond het leger uit vreemdelingen, landlopers en avonturiers. In 1814 werd bepaald dat op iedere 100 inwoners één militielid moest worden aangewezen. Op 27 februari 1815 werd daartoe de eerste Militiewet van kracht en deze werd twee jaar later vervangen door de wet voor oprichting van de Nationale Militie.

Loting
Omdat er met vrijwilligers alleen niet aan de norm werd voldaan, bestond de Nationale Militie vanaf toen, naast de vrijwilligers, uit ingelote dienstplichtigen. Voor de loting moest iedere mannelijke inwoner die dat jaar zijn negentiende levensjaar zou bereiken zich inschrijven in de woonplaats van zijn ouders. Een provincie werd daarvoor ingedeeld in militiedistricten van circa 100.000 inwoners, die vervolgens werden ingedeeld in ieder tien kantons. Er werd geloot per kanton.

 


Vrijstelling
Wie ingeloot werd, kon eerst proberen vrijstelling te krijgen. Bijvoorbeeld omdat hij te klein was (kleiner dan 1,55 meter), een lichamelijk gebrek had, dat een of meerdere broers al in dienst waren (van een gezin met een even aantal zoons moest de helft in dienst, van een oneven aantal het kleinere deel), of dat hij bijvoorbeeld theologie studeerde. In de meeste gevallen werd hij een jaar vrijgesteld en moest hij zich het volgende jaar opnieuw aanmelden. Dit tot een maximum van vijf tot zeven jaren, evenredig aan hoe lang de dienstplicht op dat moment duurde. Dit verklaart waarom een persoon soms in meerdere militieregisters van verschillende jaargangen te vinden is. Deze persoon moest dan op herhaling komen.

Vervanging
Als er geen reden tot vrijstelling was, dan kon een vervanger worden aangesteld. Dit kon een remplaçant zijn (iemand die zich dat jaar niet hoefde aan te melden) of een nummerverwisselaar (iemand die dat jaar was uitgeloot – hij ruilde dan voor een lager lotnummer). Het inzetten van een plaatsvervanger was een kostbare aangelegenheid, maar toch werd er vaak gebruik van gemaakt. Omdat dit vervangingssysteem een grote invloed had op het aantal vrijwilligers – men verdiende namelijk beduidend meer door zich te laten inkopen als vervanger, dan zich aan te melden als vrijwilliger -, werd het remplaçantenstelsel in 1898 afgeschaft en vervangen door de persoonlijke dienstplicht.


 


Dienstplichtwet
In 1922 werd de Dienstplichtwet ingesteld en was de Nationale Militie als zodanig verleden tijd. De registratie van jongemannen voor de dienstplicht ging echter gewoon door en er zijn dan ook militieregisters tot en met het jaar 1941 te vinden. Uit privacyoverwegingen worden niet alle scans van deze registers direct vrijgegeven. Als richtlijn voor openbaarmaking wordt honderd jaar na geboorte aangehouden.

Inschrijving en loting
De loting voor de Nationale Militie verliep volgens een nauwgezet administratief systeem. In de meeste gevallen zijn er daarom meerdere registers terug te vinden: een inschrijvingsregister, twee alfabetische naamlijsten en twee lotingsregisters.
  • Inschrijvingsregister - Elke man die dat jaar zijn negentiende levensjaar zou ingaan, moest zich in januari inschrijven in de woongemeente van zijn ouders. De inschrijvingsregisters werden opgesteld op volgorde van binnenkomst.
  • Alfabetische naamlijst - Vervolgens werden de inschrijvingen op alfabetische volgorde gezet. De alfabetische lijsten werden in tweevoud gemaakt en gecontroleerd: één exemplaar ging na loting terug naar de gemeente, één ging naar de militiecommissaris (provincie).
  • Lotingsregister - De militiecommissaris van een kanton zorgde voor een publiekelijke loting. Het lotingsregister werd in tweevoud opgesteld, op volgorde van lotnummer. Een hoog lotnummer betekende meer kans op vrijstelling. Na loting werd het lotnummer ingevuld in het inschrijvingsregister en op de alfabetische naamlijst. Vervolgens gingen de lotingsregisters naar de Militieraad, die redenen tot vrijstelling beoordeelde en gegevens werden in het register aanvulde. De militiecommissaris leverde alle registers (lotingsregister en alfabetische naamlijst) in bij de Commissaris van de Koningin; het tweede exemplaar van het lotingsregister ging retour naar de gemeente.
Wijze van loting
Lotingsregisters verschillen soms van elkaar. Dat komt vooral door de wijze van loting. Bij elke loting werd het aantal nummers afgestemd op het aantal ingeschrevenen. In eerste instantie moest iedere loteling zelf een lotnummer trekken en bepaalde hij zo zelf zijn lot. Dit was echter een tijdrovende methode, waarbij ook fouten gemaakt konden worden. In 1928 werd een ander lotingsysteem ingevoerd, waarbij niet iedere ingeschrevene afzonderlijk een lot moest trekken, maar slechts één lotnummer werd getrokken. Dit nummer werd gekoppeld aan het nummer van het inschrijvingsregister. De overige lotingsnummers werden vervolgens op volgorde van inschrijving toegekend.


 

Scans uit de Militieregisters van mijn voorouders.
 

Hieronder ziet u het inschrijvingsregister van Gerardus van den Hoogen (1808-1858). Zijn lengte is 1 el, 6 palmen en 6 duimen (1.66 meter). Hij heeft zichzelf aangegeven. Verder blijkt uit het signalement, dat hij "geene merkbare teekenen" had en dat hij "bij zijn ouders woont."

Conscriptie- en inschrijvingsregisters voor de Nationale Militie, lichtingsjaren , 1827

Conscriptie- en inschrijvingsregisters voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1827 Gerardus van den Hoogen


Nadat iedereen die zich in zijn 19e levensjaar had ingeschreven, werd er een alfabetische lijst opgesteld. Hieronder ziet u die alfabetische lijst die betrekking heeft op Gerardus van den Hoogen.


Alfabetische lijsten voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1827

Alfabetische lijsten voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1827 Gerardus van den Hoogen

 

In 1853 schreef Wilhelmus van den Hoogen, mijn overgrootvader, zich in voor de Nationale Militie. Uit deze inschrijving blijkt, dat hij "zich zelfs aangegeven" heeft. Ook hij woont ten tijde van de inschrijving nog bij zijn ouders. Opvallend detail: de maat van Wilhelmus is 1 El, 5 Palmen, 4Duimen en 3 Strepen. (1.54 meter en 3 milimeter).

Inschrijvingsregisters voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1853 Wilhelmus van den Hoogen

Inschrijvingsregisters voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1853 Wilhelmus van den Hoogen


Uit de alfabetische lijst die gemaakt is nadat iedereen zich in 1853 had aangemeld, blijkt, dat Wilhelmus "onder de maat" is. Hij wordt voor één jaar vrijgesteld.

Alfabetische lijsten voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1853 Wilhelmus van den Hoogen

Alfabetische lijsten voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1853 Wilhelmus van den Hoogen


In 1854 wordt Wilhelmus van den Hoogen weer vermeld in de alfabetische lijsten van dat jaar. Hierin wordt vermeld, dat hij "in 1853 voor een jaar vrijgesteld" werd wegens "onder de maat." Op 9 februari 1854 wordt Wilhelmus "Gedesigneerd" (Ingelijfd) waarbij zijn lengte wordt vermeld als 1.57 meter en 8 milimeter. Blijkbaar is zijn lengte nu wel voldoende.

Alfabetische lijsten voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1854 Wilhelmus van den Hoogen

Alfabetische lijsten voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1854 Wilhelmus van den Hoogen

 

In 1902 heeft mijn grootvader, Martinus van den Hoogen, zich ingeschreven in het Militieregister in Wanroij.

'Inschrijvingsregisters voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1902 Martinus van den Hoogen

Inschrijvingsregisters voor de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1902 Martinus van den Hoogen


Uit de Lotingsregisters die hieronder staan, wordt duidelijk, dat mijn grootvader vrijstelling heeft gekregen wegens "Broederdienst." Opvallend detail: zijn lengte was toe al 1.82 meter. Naast zijn vader, die bij goedkeuring voor de dienst nog geen 1.58 meter was, zal hij een opvallende verschijning zijn geweest.

Lotingsregisters,vanaf 1867-1911 tevens van de gemeente Wanroij , lichtingsjaren, 1901-1910 Martinus van den Hoogen

Lotingsregisters,vanaf 1867-1911 tevens van de gemeente Wanroij , lichtingsjaren, 1901-1910 Martinus van den Hoogen


Lotingsregisters van de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1902 Martinus van den Hoogen

Lotingsregisters van de Nationale Militie, lichtingsjaren, 1902 Martinus van den Hoogen