Introductie
Help
Privacy Instellingen
DNA en Familiegeschiedenis

Algemeen
- Ontstaan Familienaam
- Kasteel Ter Hooge
- Religie
- Schilderij Dominicus van den Hoogen
- Latijnse woorden in DTB akten
- Stamboom voor beginners
- Claes Hermens en zijn vrouw Jenneke
- Gouden Bruiloft in Mill
- Antje Monteiro
- Fanny Blankers-Koen
- Familie van den Hoogen in de Helstraat te Reek
- Berend en zijn trike
- Françoise Chauffoureau
- 50 jarige bruiloft Van Baast - Bekkers

Overzichten
- Voorouders Boeren - van Baast
- Nakomelingen Boeren - van Baast
- Voorouders Maarten
- Voorouders Truus

Familie Van Zuijlen
- De Bossche familie Van Zuijlen
- De familie Van Zuijlen en kasteel Anholt
- Familie Van Zuylen in België
- Familie Van Zuijlen in U.S.A.

In Memoriam
- Marianne van den Hoogen 1956 - 2017
- Theo 'Heinz' van den Hoogen 1937-2015
- Aanvullingen Theo 'Heinz' van den Hoogen

Bloedverwantschap
- Bloedverwantschap Maarten-Truus
- Bloedverwantschap Truus-Evelien
- Bloedverwantschap Truus-Thea
- Bloedverwantschap Maarten - Theo 'Heinz'
- Bloedverwantschap Truus - Theo 'Heinz'

Karel de Grote
- Karel de Grote
- Karel de Grote als voorouder. Bijzonder?
- Bloedverwantschap Truus-Karel de Grote
- Bloedverwantschap Maarten - Karel de Grote

Feiten en verhalen
- De moord op de zusjes Laarakkers in Velp (1875)
- Veldwachter Van den Hoogen: Het Lampeglas
- Familiewapen
- Van den Hoogen en hun crimineel verleden
- De grootste crimineel
- Na de Cuijkse jaarmarkt blinkt er een mes
- Van den Hoogen en het Militieregister
- Foutje bij de geboorte aangifte
- Wie is de vader?
- Een dronken secretaris
- A van den Hoogen Family History
- De Koude Kant
- Oorlogsslachtoffers in Deest
- Van den Hoogen en hun onderscheidingen
- Eén persoon, twee geboorte aangiften
- Vermoord of verdronken...

Stamboom voor beginners (met dank aan www.bommeltje.nl)

Alhoewel er diverse andere sites zijn die dit onderwerp uitstekend behandelen, wil ik er hier, op verzoek van diverse gasten, toch kort op ingaan. Onderstaande beschrijving zal verre van compleet zijn en bevat misschien wel enige fouten. Graag wil ik bezoekers uitnodigen om eventuele aanvullingen en/of wijzigingen door te geven. Deze worden zeer op prijs gesteld.

 

Waar te beginnen?

Heb jij al een stamboom?Dat is gemakkelijker dan u zult denken. U begint namelijk bij u zelf en het gezin waarin u bent opgegroeid. Verzamel alle gegevens over uw geboorte, uw doop en die van uw evt. broers en zusters. Vervolgens informeert u bij uw ouders naar hun geboorte-, doop en huwelijksdata, enz. Bij u in huis of bij uw ouders bevinden zich diverse paparassen waaruit u gegevens kunt verzamelen. Te denken valt daarbij aan oude fotoalbums, trouwboekje, bidprentjes, officiële akten, enz.

Het is belangrijk om vanaf het begin alles goed te noteren en vergeet dan ook niet waar u de verschillende gegevens heeft gevonden (belangrijk voor latere bronvermelding).

De volgende stap is het bezoeken van familie. Zij weten vaak dingen die uw ouders bijv. niet (meer) weten, maar die erg belangrijk voor uw stamboononderzoek kunnen zijn. Vraag ook of ze mensen kunnen aanwijzen op foto’s en vraag of u daar een afdruk van mag laten maken. Bij stamboomonderzoek draait immers alles om het inzichtelijk maken van uw familiegeschiedenis. Naast de standaard gegevens spelen foto’s en evt. verhalen daarbij een belangrijke rol.

In dit kader is het zeer belangrijk om overal te zoeken of vragen naar bidprentjes. Immers, deze bevatten naast geboorte- en datum van overlijden vaak een beschrijving van de persoon en soms zelfs een foto. Daarnaast kunt u ook eens op ‘bezoek’ gaan bij reeds overleden familieleden. Begraafplaatsen en dan vooral de grafstenen geven vaak meer informatie dan u zou verwachten.

Net als dat u geinteresseerd bent in uw familiegeschiedenis, zo zou het dus gemakkelijk kunnen, dat een neef of nicht of een oom of tante van u zich eveneens bezighoud met stamboomonderzoek en misschien al heel ver gevorderd is. Dat maakt uw onderzoek een stuk eenvoudiger en bovendien kunt u gezamenlijk verder zoeken en elkaar ondersteunen en aanvullen waar mogelijk.

 

Op naar de archieven…

streekarchief-GraveNa uw eerste stappen wordt het tijd om de archieven in te duiken. U moet dan denken aan de Rijksarchieven (iedere provincie heeft er wel een). Verder kunt u terecht in Streekarchieven (waar u toegang heeft tot gegevens van meerdere plaatsen in uw omgeving) en Gemeentearchieven (waar uiteraard alleen gegevens te vinden zijn van de kerkdorpen in die gemeente). Welke informatie daar zoal te vinden is? Een korte opsomming: Gezins- en persoonskaarten, gegevens burgerlijke stand, bevolkingsregisters, volkstellingen, enz. Omdat u niet echt bekend zult zijn met het zoeken naar stamboomgegevens in deze archieven, is het goed dat u hulp of uitleg vraagt bij uw eerste bezoek(en). De archiefmedewerkers zijn gaarne bereid om u met raad (en soms zelfs met daad) bij te staan. Informeer ook naar de mogelijkheden om de gevonden informatie te laten kopieëren. U wilt het immers mee naar huis nemen om het daar verder te verwerken. Ook hier geldt dat u zoveel mogelijk gegevens dient te verzamelen.

Bent u eenmaal zo ver gevorderd dat u informatie zoekt van voor 1811 (het jaartal waarin door toedoen van Napoleon in Nederland de Burgerlijke Stand werd ingevoerd) dan zult u informatie moeten vergaren uit o.a. de Doop, Trouw en Begraafboeken (DTB-boeken). Ook deze zijn in voornoemde archieven in te zien. Verder zult u manuscripten tegenkomen en zult u, om die te kunnen lezen, uw kennis qua taal, uitdrukkingen en vooral het schrift, flink moeten bijspijkeren. Maar goed, zo ver bent u nog lang niet en al naar gelang uw vordering zal ook uw kennis van zaken toenemen.

 

Zoeken op Internet

Zoals ik op de openingsopagina van deze site al heb geschreven is het Internet een sterk medium. Vele genealogen hebben hun onderzoeksresultaten via een persoonlijke website openbaar gemaakt. Hierdoor is het goed mogelijk om op dergelijke websites raakvlakken met uw stamboom te ontdekken. Maak echter niet de fout door deze gegevens klakkeloos aan uw stamboom toe te voegen. Alle gegevens, maar dan ook alle, dienen door u gecontroleerd te worden. Een foutje is immers gauw gemaakt, en kan uw onderzoek volledig de verkeerde kant opsturen. Bovendien is het niet netjes om dergelijke informatie de uwe te noemen en deze ongevraagd op uw eigen website te plaatsen.

Naast de vele persoonlijke websites, zijn er ook zogenaamde portalsites. Zo zijn er verzamelsites die links op achternaam gesorteerd weergeven. Ook zijn er speciale genealogie-zoekmachines, waar u op achternaam of woonplaats kunt zoeken. Geheel onderstaand treft u er daarvan enkele aan, alsook sites waar meer informatie voor beginnende genealogen te vinden is.

Kijk ook eens naar de usergroupservice van uw provider. Deze is o.a. toegankelijk via uw emailprogramma (bijv. Outlook Express) maar ook via Google Discussiegroepen. Er bestaan speciale nieuwsgroepen waar u informatie kunt uitwisselen met andere stamboomonderzoekers. Voor de Benelux is er bijv. het veelgebruikte soc.genealogy.benelux. Ook voor u, als beginnend genealoog, is daar veel informatie te halen.

Bezoek ook de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum www.bhic.nl met bijzonder veel informatie over het verleden, maar ook een speciale sectie voor stamboomonderzoek.

Ook een aanrader is de website www.genver.nl waar u alle doop, trouw, huwelijk- en begraafdata kunt opzoeken en downloaden. Bij andere website betaalt u een klein bedrag voor een digitaal bestand, maar op deze website kunt u ze zelf downloaden. Wees er wel snel bij, want de kans bestaat dat deze site binnen niet al te lange tijd een betaalsite gaat worden.

 

Kijk ook eens in de bibliotheek…

Ga ook eens snuffelen in de plaatselijke bibliotheek. Er zijn diverse boeken beschikbaar over beginnen met stamboomonderzoek. Bovendien kunt u daar, met wat geluk, ook materiaal van andere genealogen tegenkomen. Of wat te denken van de plaatselijke geschiedenis. Uw voorouders hebben daar, in meer of mindere mate, actief deel van uitgemaakt, dus wie weet wat u daar nog zult vinden. Mocht uw bibliotheek geen boeken over stamboononderzoek hebben (maar dat verwacht ik niet), informeer dan eens in de boekhandel of kijk op de site van de Nederlandse Vereniging voor Genealogie (NVG).

 

Welke gegevens zijn belangrijk?

Schrijf alles op wat u over uw familie en voorouders vindt: hun geboorte-, doop- en overlijdensdatum. Waar ze gewoond hebben, zowel woonplaats als huisadres (denk ook aan evt. verhuizingen). Wanneer en waar zijn ze getrouwd, zowel burgerlijk als kerkelijk huwelijk. Wanneer en waar zijn ze overleden, begraven of gecremeerd. Welk beroep hadden ze, noteer ook de jaartallen daarbij. Kortom, alles maar dan ook alles wat u over een persoon uit uw stamboom kunt vinden.

Gebruik voor iedere persoon in uw stamboom een apart blad papier waarop u alles over die persoon en zijn of haar gezin kunt bijhouden. Na verloop van tijd zult u uw PC willen inzetten om alle gegevens overzichtelijk te houden of om deze tekstueel of grafisch weer te kunnen geven. Er zijn veel programma’s beschikbaar voor genealogen. Kijk eens op de softwarepagina voor een beschrijving van gratis software die ook nog eens bij uitstek geschikt is voor de beginnende stamboononderzoeker. Zorg er wel voor dat u alle gegevens op papier blijft bijhouden. Een foutje is zo gemaakt, en of het nu aan u ligt of aan de computer, het zou eeuwig zonde zijn om door een storing of zo alles kwijt te raken.

 

Tot slot…

Denk niet dat uw stamboomonderzoek een kwestie van enkele weken is. Uw onderzoek zal veel tijd vergen en als hobby jarenlang voldoening kunnen geven. Bovendien komt u op de mooiste en vaak meest onverwachte plaatsen. Er zullen periodes zijn dat u in het geheel niets onderneemt en in een keer kan uw interesse weer gewekt worden en u weer actief aan het zoeken zetten.

Let op: toen ik zo’n 20 a 25 jaar geleden stamboomonderzoek deed, moest ik heel Nederland afreizen om informatie te vinden en te kopieëren. Daar is inmiddels met het internet flink wat verandering in gekomen. Veel onderzoek is tegenwoordig vanachter uw PC te doen. Dus voordat u een treinkaartje bestelt, maakt u beter eerst een reisje langs de vele websites op internet.

Internet

 

Relevante links: