Introductie
Help
Privacy Instellingen
DNA en Familiegeschiedenis

Algemeen
- Ontstaan Familienaam
- Kasteel Ter Hooge
- Religie
- Schilderij Dominicus van den Hoogen
- Latijnse woorden in DTB akten
- Stamboom voor beginners
- Claes Hermens en zijn vrouw Jenneke
- Gouden Bruiloft in Mill
- Antje Monteiro
- Fanny Blankers-Koen
- Familie van den Hoogen in de Helstraat te Reek
- Berend en zijn trike
- Françoise Chauffoureau
- 50 jarige bruiloft Van Baast - Bekkers

Overzichten
- Voorouders Boeren - van Baast
- Nakomelingen Boeren - van Baast
- Voorouders Maarten
- Voorouders Truus

Familie Van Zuijlen
- De Bossche familie Van Zuijlen
- De familie Van Zuijlen en kasteel Anholt
- Familie Van Zuylen in België
- Familie Van Zuijlen in U.S.A.

In Memoriam
- Marianne van den Hoogen 1956 - 2017
- Theo 'Heinz' van den Hoogen 1937-2015
- Aanvullingen Theo 'Heinz' van den Hoogen

Bloedverwantschap
- Bloedverwantschap Maarten-Truus
- Bloedverwantschap Truus-Evelien
- Bloedverwantschap Truus-Thea
- Bloedverwantschap Maarten - Theo 'Heinz'
- Bloedverwantschap Truus - Theo 'Heinz'

Karel de Grote
- Karel de Grote
- Karel de Grote als voorouder. Bijzonder?
- Bloedverwantschap Truus-Karel de Grote
- Bloedverwantschap Maarten - Karel de Grote

Feiten en verhalen
- De moord op de zusjes Laarakkers in Velp (1875)
- Veldwachter Van den Hoogen: Het Lampeglas
- Familiewapen
- Van den Hoogen en hun crimineel verleden
- De grootste crimineel
- Na de Cuijkse jaarmarkt blinkt er een mes
- Van den Hoogen en het Militieregister
- Foutje bij de geboorte aangifte
- Wie is de vader?
- Een dronken secretaris
- A van den Hoogen Family History
- De Koude Kant
- Oorlogsslachtoffers in Deest
- Van den Hoogen en hun onderscheidingen
- Eén persoon, twee geboorte aangiften
- Vermoord of verdronken...


Na de Cuijkse jaarmarkt blinkt er een mes


Op 29 december 1893 wordt in Schaijk geboren, Johannes Franciscus van den Hoogen, zoon van Hendricus van den Hoogen en Petronella van den Heuvel. Zie onderstaand overzicht.
 


Op 26 februari 1918 werd Johannes Franciscus van den Hoogen, bijgenaamd "Frans de Witte", veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar voor mishandeling, de dood tot gevolg hebbende.

In Boeven & Boefjes belicht De Gelderlander criminele zaken uit het verleden, in samenwerking met het Brabants Historisch Informatie Centrum, wordt deze gebeurtenis beschreven. Op 6 maart 2017 is deel 76 verschenen: caféruzie wordt Escharense boer fataal.

DOOR: GEURT FRANZEN


Dinsdag 20 november 1917 zou de laatste keer zijn dat de 30-jarige Piet van den Bungelaar, een landbouwer uit Escharen, een bezoek bracht aan de Cuijkse jaarmarkt. Op weg naar huis, ging het flink mis. Hij kreeg ruzie in een café en die werd hem fataal. Frans van den Hoogen, bijgenaamd 'Frans de Witte', was ook naar de jaarmarkt in het Cuijkse centrum geweest. 'De Witte' was een 24-jarige boer, geboren in Schaijk en wonende aan de Heihoek in Gassel. Frans was samen met zijn broer Bernard naar de markt geweest. In het café van Marinus Joosten in Cuijk hadden ze een borrel gedronken en daar was hij Van den Bungelaar tegen het lijf gelopen. De twee hadden woorden gekregen, maar daar was het bij gebleven.

Op de terugweg, halfweg Cuijk-Beers, dat was rond een uur of zes die middag, besloten de gebroeders Van den Hoogen ook nog even aan te wippen bij de herberg van Jilesen. Van den Bungelaar, samen met P. Barten op weg naar Escharen, had hetzelfde idee gekregen. Opnieuw kregen de twee boeren ruzie. Er werd geschreeuwd en gevloekt en op een gegeven moment was de baas van het café het zat. ,,Hier wordt niet gevloekt en anders ga je er maar uit'', had herbergier Jilesen de mannen toegevoegd.

 

Drinkmaatje Barten zou later, tijdens de rechtszitting op 26 februari 1918, verklaren dat de gebroeders Van den Hoogen net als hijzelf en Van den Bungelaar na die opmerking van de cafébaas inderdaad naar buiten waren gegaan. Daar was de twist voortgezet. Barten had echter hoge nood gehad en was een hoekje op gaan zoeken om zijn blaas te legen. Daardoor had hij niet precies meegekregen wat er was gebeurd. Hij wist alleen te vertellen dat hij even later Van den Bungelaar bloedend op de grond zag liggen. Samen met een andere getuige had hij het slachtoffer naar binnen gedragen bij een huis in de buurt. Van daaruit was de gewonde boer naar het Liefdesgesticht in Cuijk gebracht. Dat deed dienst als ziekenhuis. Dokter Van den Dries werd erbij geroepen en die constateerde dat Van den Bungelaar op een aantal plaatsen was gestoken, onder meer op het hoofd en in de schouder. De volgende dag overleed de Escharense boer aan zijn verwondingen.

Overlijdensakte Petrus (Piet) van den Bungelaar

 

Voorkant bidprent Petrus van den Bungelaar Achterkant bidprent Petrus van den Bungelaar


Frans 'de Witte' werd opgepakt en aangeklaagd voor mishandeling, de dood tot gevolg hebbende. De rechtbank in Den Bosch riep veertien getuigen op, onder wie de Cuijkse dokter. Eén van de getuigen, G. Cuppen, legde een belastende verklaring af.

'De Witte' gaf toe dat hij die avond, tijdens de ruzie buiten het café, met zijn mes een paar steken had uitgedeeld. Maar dat was uit noodweer, zo zei hij, want de boer uit Escharen was als eerste met een mes gaan zwaaien. In de kleding van het slachtoffer had de politie inderdaad een klein knipmes gevonden, dus onmogelijk was dat niet.

Noodweer achtte de rechtbank echter niet bewezen. Dat Frans 'de Witte' de dodelijke steken had toegediend wel. Frans van den Hoogen moest een jaar de cel in en bracht die tijd in de gevangenis in Rotterdam door. Vanaf februari 1919 woonde hij in Escharen, waar hij trouwde en elf kinderen kreeg. Hij stierf op 1 mei 1976 in Volkel, 82 jaar oud.